недеља, 16 фебруар 2014 01:00

Дедовима на поклоњење

Овог 2014. Лета Господњег навршава се 2000 година од смрти цара Октавијана Августа, 1200 година од смрти Карла Великог, 1000 година од смрти цара Самуила, 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића и рођења Бранислава Нушића, 100 година од сарајевског атентата, избијања Првог светског рата, Нишке декларације, рођења Патријарха Павла, смрти Стевана Стојановића Мокрањца и Јована Скерлића. Све ово говори да ће се ове године обележавати бројни јубилеји и преиспитивати узроци и тековине великих историјских догађаја код нас и у свету.

уторак, 26 новембар 2013 01:00

Извору се река ипак враћа

Чланови студентско – ученичког удружења ОРНАС, запутили су се у ноћи између 23. и 24. новембра 2013. Лета Господњег, у манастир Високи Дечани, на храмовну славу и обилазак Пећке Патријаршије и Грачанице. На жалост, то нам није било омогућено, јер је магистрални пут Приштина-Пећ био блокиран, и после неуспешног и помало опасног лутања кроз Приштину и околна села са српским регистарским таблицама, одлучили смо се да путовање искористимо за обилазак манастира у Рашкој области, изворишту српске државотворности. Посетили смо Жичу, Студеницу, Градац, цркву Светих апостола Петра и Павла, Ђурђеве Ступове и Сопоћане. Ови манастири налазе се на европској туристичкој мапи “Transromanica“. Задужбине Немањића, храмови рашког стила у архитектури, својеврсне су синтезе романичких и византијских архитектонских утицаја, тако својственог историјском постојању српскога народа на територијама које су одувек представљале међу и додир цивилизација, религија, царстава, идеологија, светоназора, својеврсне вериге света – catena mundi.

У претходној недељи чланови ОРНАС-а присуствовали су отварању 58. међународног београдског сајма књига и светској премијери филма „Београд“, почасног члана ОРНАС-а, господина Бориса Малагурског.

Међународни београдски сајам књига једна је од најстаријих и најважнијих књижевних манифестација у региону. Поред излагачког, на Сајму се организује и богат пратећи програм: конференције, округли столови, сусрети с писцима, трибине, радионице. Сајам књига је убедљиво најпосећенија културна манифестација у Србији. Чланови ОРНАС-ау занимљивом разговору са издавачима имали су прилику да продискутују о културно – образовним темама, као и о плановима око покретања пројеката које наше удружење планира у будућности.

петак, 02 август 2013 02:00

Годину дана „ОРНАС-а“!

На тачно годину дана од оснивања ОРНАС-а, чланови нашег удружења искористили су прилику да овај дан проведу са нашом браћом и сестрама на Косову и Метохији.

Пре свега, чланови нашег удружења одлучили су да посете манастир Грачаница и тамо присуствују светој литургији. Након литургије чланови удружења топло су примљени од стране сестринства манастира Грачаница са којим смо се договорили око будућих посета нашег удружења једном од најлеших и најзначајнијих манастира на тлу Косова и Метохије.

СтартПретходна12СледећаКрај
Поштоване делегације и чланице УНЕСКО, Обраћамо вам се у име групе српских студената, а поводом разматрања о пријему самопроглашеног Косова* у чланство међународне организације за образовање, науку ...
Студентско - ученичко удружење „ОРНАС", прикључује се акцији коју је до данас подржало преко хиљаду студената. Позививамо студенте са Универзитета у Нишу да се прикључе акцији.
У току данашњег дана представници студентско - ученичког удружења „ОРНАС“ из Ниша и представници „Института за Науку и Уметност“ из Београда, у сали за конференције хотела „Гранд“, потписали су ...
Четири од пет чланова комисије за одбрану мастер рада из педагогије на Филозофском факултету у Нишу, који је доспео у жижу јавности због тврдњи да је плагиран, спустила су слушалицу новинарки Јужних ...
Просто је невероватно колико сличности постоји између страдања српског народа и страдања јерменског ...
У недељама пред почетак нове академске године, поново, по већ добро опробаном рецепту, настају ...
Према Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године, тежи се томе да 70 одсто уписаних ...
Образовање, као појам у најширем смислу свог значења, представља стварање, односно формирање ...

1javnidijalog

Информативни и интеграциони часопис "Споји!"

ОРНАС на Фејсбуку

Посете

52.3%United States 
38%Serbia 
4.7%China 
4.7%Lithuania 

Јуче: 1
Ове недеље: 3
Овог месеца: 12
Прошлог месеца: 18
Укупно: 2534