недеља, 16 фебруар 2014 01:00

Дедовима на поклоњење

Овог 2014. Лета Господњег навршава се 2000 година од смрти цара Октавијана Августа, 1200 година од смрти Карла Великог, 1000 година од смрти цара Самуила, 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића и рођења Бранислава Нушића, 100 година од сарајевског атентата, избијања Првог светског рата, Нишке декларације, рођења Патријарха Павла, смрти Стевана Стојановића Мокрањца и Јована Скерлића. Све ово говори да ће се ове године обележавати бројни јубилеји и преиспитивати узроци и тековине великих историјских догађаја код нас и у свету.

У контексту стогодишњице почетка Великог рата и колосалне борбе и епопеје библијских размера српског народа за ослобођење и уједињење, упутили смо се у место на коме је севнула искра Српске револуције, одакле се проширио огањ слободе и државотворно буђење једнога народа из вековног сна. То је Марићевића јаруга у селу Орашцу у срцу Шумадије. Ту је српски народ на Сретење Господње фебруара 1804. одлучио да изабере Вожда, ослободи се и заузме место коме му припада по историјским и цивилизацијским тековинама међу европским народима.

Иако потлачени и лишени оновремених достигнућа, устаници су одрастали на народном сећању славе, богатства и небеских висина српске средњовековне државе. Велике људске и материјалне жртве су уложила поколења у тај сан, и успела да “прескоче“ векове проведене у немогућности за национални напредак и сустигну корак великих нација. Утолико је то прегнуће веће када се погледа почетак и завршетак те епохе националног ослобођења и уједињења. Српски народ се ослобађао постепено прилагођавајући се геополитичким приликама, све време изграђујући и унапређујући своју државу, војску, привреду, инфраструктуру, политички систем, културу и уметност.

Један од бисера тог узлета је и црква Св. Ђорђа на Опленцу, маузолеј владарске династије Карађорђевић, која својом архитектонском монументалношћу и мозаицима који баштине најбоља средњовековна достигнућа српских и цариградских цркава, инспирише све посетиоце, а посебно православне Србе. У маузолеју опленачке цркве сахрањени су сви чланови владарског дома Карађорђевића. Као студенти Нишког универзитета, помолили смо се за покој душе трагично преминулог, нашег колеге и друга студента медицине Вука Стоиљковића.

Посетили смо и поставку у спомен-кући краља Петра I која је невероватна збирка личних ствари, знамења, дневника, накита, портрета Карађорђевића, икона из Москве, Петрограда и Свете Горе… Све оно што смо видели и доживели призива носталгију и понос на некадашњу славу, али и опомиње на данашње стање у коме се налази наша нација и наводи на помисао да ли смо достојни својих славних предака и шта смо сачували од тековине зване “петвековне борбе плод“.

“Ал’ хероју тополскоме, Карађорђу бесмртноме,
све препоне на пут бјеху, к’ циљу доспје великоме:
диже народ, крсти земљу, а варварске ланце сруши,
из мртвијех Срба дозва, дуну живот српској души.“

Последњи пут измењено недеља, 08 фебруар 2015 23:39
Поштоване делегације и чланице УНЕСКО, Обраћамо вам се у име групе српских студената, а поводом разматрања о пријему самопроглашеног Косова* у чланство међународне организације за образовање, науку ...
Студентско - ученичко удружење „ОРНАС", прикључује се акцији коју је до данас подржало преко хиљаду студената. Позививамо студенте са Универзитета у Нишу да се прикључе акцији.
У току данашњег дана представници студентско - ученичког удружења „ОРНАС“ из Ниша и представници „Института за Науку и Уметност“ из Београда, у сали за конференције хотела „Гранд“, потписали су ...
Четири од пет чланова комисије за одбрану мастер рада из педагогије на Филозофском факултету у Нишу, који је доспео у жижу јавности због тврдњи да је плагиран, спустила су слушалицу новинарки Јужних ...
Просто је невероватно колико сличности постоји између страдања српског народа и страдања јерменског ...
У недељама пред почетак нове академске године, поново, по већ добро опробаном рецепту, настају ...
Према Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године, тежи се томе да 70 одсто уписаних ...
Образовање, као појам у најширем смислу свог значења, представља стварање, односно формирање ...

1javnidijalog

Информативни и интеграциони часопис "Споји!"

ОРНАС на Фејсбуку

Посете

71.4%Serbia 
14.2%United States 
9.5%Russian Federation 
4.7%United Kingdom 

Прошле недеље: 2
Овог месеца: 12
Прошлог месеца: 10
Укупно: 2372