уторак, 26 новембар 2013 01:00

Извору се река ипак враћа

Чланови студентско – ученичког удружења ОРНАС, запутили су се у ноћи између 23. и 24. новембра 2013. Лета Господњег, у манастир Високи Дечани, на храмовну славу и обилазак Пећке Патријаршије и Грачанице. На жалост, то нам није било омогућено, јер је магистрални пут Приштина-Пећ био блокиран, и после неуспешног и помало опасног лутања кроз Приштину и околна села са српским регистарским таблицама, одлучили смо се да путовање искористимо за обилазак манастира у Рашкој области, изворишту српске државотворности. Посетили смо Жичу, Студеницу, Градац, цркву Светих апостола Петра и Павла, Ђурђеве Ступове и Сопоћане. Ови манастири налазе се на европској туристичкој мапи “Transromanica“. Задужбине Немањића, храмови рашког стила у архитектури, својеврсне су синтезе романичких и византијских архитектонских утицаја, тако својственог историјском постојању српскога народа на територијама које су одувек представљале међу и додир цивилизација, религија, царстава, идеологија, светоназора, својеврсне вериге света – catena mundi.

Манастир Жича, задужбина краља Стефана Првовенчаног, место на коме је крунусано и миропомазано седам српских владара, инспирише и одушевљава посетиоце и поред страдања који је доживео у минулим столећима. Жича је била седиште српске архиепископије од 1217. до преноса седишта у Пећ средином XIII века. У манастирском комплексу налази се и црква Св. ратника Теодора Тирона и Теодора Стратилата.

Студеница
, један је од највећих и најзначајнијих манастира Српске православне цркве. Главна црква, посвећена Богородици Добротворки, задужбина Великог жупана Стефана Немање, замишљена је као породични маузолеј, у њој се налазе мошти Стефана Немање (Св. Симеон), Стефана Првовенчаног (преподобни Симон) и Ане (преподобне Анастасије), жене Стефана Немање, мајке Вукана, Стефана и Растка. Храм је бисер архитектуре и фрескосликарства, обложен мермерним тесаницима, украшен клесарским умећем. У Студеници је насликана једна од најзначајнијих средњовековних фресака “Распеће Христово“. Спољну припрату је подигао краљ Радослав. Поред главне цркве, налази се црква посвећена Св. Јоакиму и Ани, родитељима Пресвете Богородице, задужбина краља Милутина, са одлично очуваним фрескама са почетка XIV века. Манастир је под заштитом Unesco-а.

Манастир Градац, задужбина је Јелене Анжујске, жене краља Уроша I, и мајке краљева Драгутина и Милутина. Веома је успешна синтеза различитих архитектонских стилова хришћанског истока и запада.

Црква Св. Апостола Петра и Павла, припада најстаријим средњовековним сакралним споменицима на тлу Србије. Историјски извори не дају прецизне податке о времену њеног настанка, али се помиње као епископско седиште у летописима из X столећа, претпоставља се да потиче из раног средњег века. У њој је одржано неколико црквено-државних сабора, осуђена је богумилска јерес, Стефан Немања је предао престо сину Стефану. У овој цркви су крштени по православном обреду
Стефан Немања и Растко Немањић. Црква је под заштитом Unesco-а.

У манастиру Ђуђеви Ступови, задужбини Стефана Немање, посвећеном Св. великомученику и победоносцу Георгију, провели смо време у молитви и разговору са игуманом Герасимом. Братији смо даровали српску заставу која нас је пратила на многим путовањима. Ђурђеви Ступови се последњих година интензивно обнављају, и враћају стари сјај после три столећа проведених у рушевинама. Манастир је под заштитом Unesco-а.

Обилазак смо завршили у манастиру Сопоћани, дому Св. Тројице, задужбини краља Уроша I. Поред ктитора, у манастиру су сахрањени и његова мајка, краљица Ана Дандоло, архиепископ Јоаникије I, први игуман манастира и кнез Ђорђе, млађи Вуканов син. Били смо очарани лепотом фрескописа. Спољну припрату је подигао цар Душан. Истичу се представа Успења Пресвете Богородице на преко 40m2, Апостоли Филип и Марко, поклоњење архијереја. Сопоћанске фреске представљају врхунац српског средњовековног сликарства и немају премца у свету тога доба, истичу се античком лепотом ликова, складним пропорцијама и монументалношћу композиција. Само уз Божију промисао, сачуване су, јер је манастир био без куполе више од 200 година. Манастир је под заштитом Unesco-а.

Зеница ока мога, гнездо је лепоте твоје

Поштоване делегације и чланице УНЕСКО, Обраћамо вам се у име групе српских студената, а поводом разматрања о пријему самопроглашеног Косова* у чланство међународне организације за образовање, науку ...
Студентско - ученичко удружење „ОРНАС", прикључује се акцији коју је до данас подржало преко хиљаду студената. Позививамо студенте са Универзитета у Нишу да се прикључе акцији.
У току данашњег дана представници студентско - ученичког удружења „ОРНАС“ из Ниша и представници „Института за Науку и Уметност“ из Београда, у сали за конференције хотела „Гранд“, потписали су ...
Четири од пет чланова комисије за одбрану мастер рада из педагогије на Филозофском факултету у Нишу, који је доспео у жижу јавности због тврдњи да је плагиран, спустила су слушалицу новинарки Јужних ...
Просто је невероватно колико сличности постоји између страдања српског народа и страдања јерменског ...
У недељама пред почетак нове академске године, поново, по већ добро опробаном рецепту, настају ...
Према Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године, тежи се томе да 70 одсто уписаних ...
Образовање, као појам у најширем смислу свог значења, представља стварање, односно формирање ...

1javnidijalog

Информативни и интеграциони часопис "Споји!"

ОРНАС на Фејсбуку

Посете

71.4%Serbia 
14.2%United States 
9.5%Russian Federation 
4.7%United Kingdom 

Прошле недеље: 2
Овог месеца: 12
Прошлог месеца: 10
Укупно: 2372