субота, 02 мај 2015 02:00

Часопис „СПОЈИ!“: 1914 – 2014. 100 година од избијања Првог светског рата

Српска православна омладина Инзбрук – „СПОЈИ“, Студентско-ученичко удружење „ОРНАС“ из Ниша и Хуманитарна организација „Срби за Србе“ успешно су завршили седмо издање часописа „СПОЈИ!“ које носи наслов „1914 – 2014. 100 година од избијања Првог светског рата – ретроспективни поглед на 2014. годину“.

Залагања Српске православне омладине Инзбрук – „СПОЈИ“, као оснивача овог часописа, као и њених братских организација које учествују у овом пројекту, која између осталог имају за циљ да спајају народе, а поготово Србе и Аустријанце, састоје се и у томе да не прећуткујемо „тамне мрље“ наше заједничке историје, већ да их представимо нашим читаоцима, како би свако за себе могао да донесе закључке на којима би учио из историјских грешака. Зато је било неопходно да се бистрим погледом, погледа сто година иза себе, како би се извукле поуке из догађаја који су обележили претходни век. Пошто историја није једноставно прошлост, потребно је писати о историјским темама и разматрати учињене грешке у прошлости, у супротном прети нам опасност да нам се историјске грешке по ко зна који пут понове у будућности.

Ово издање посебним чине две ствари: часопис је отприлике у односу 50/50 на немачком и српском језику и од овог броја уведена мини-анкета која се бави питањима у вези узрока и последица избијања Првог светског рата.

Посебно се захваљујемо Министарству спољних послова Р. Србије – Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и Граду Инзбруку који су омогућили да успешно реализујемо седмо издање часописа „СПОЈИ!“.

Пишу: Проф. др Тања Крауст, проф. др Волфганг Рорбах, мр Александер Легнити, академик Матија Бећковић, мр Радован Калабић, Роберт Гокл, Немања Девић, Драгослав Бокан, Стеван Мартиновић, Милош Павловић, Филип Пејковић, Јован Алексић, ...

Тираж: 500 примерака

Часопис се може наручити на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., кошта 200 динара и сав приход од продаје часописа иде у хуманитарне сврхе.  

 

Последњи пут измењено субота, 02 мај 2015 12:28

Медије

Поштоване делегације и чланице УНЕСКО, Обраћамо вам се у име групе српских студената, а поводом разматрања о пријему самопроглашеног Косова* у чланство међународне организације за образовање, науку ...
Студентско - ученичко удружење „ОРНАС", прикључује се акцији коју је до данас подржало преко хиљаду студената. Позививамо студенте са Универзитета у Нишу да се прикључе акцији.
У току данашњег дана представници студентско - ученичког удружења „ОРНАС“ из Ниша и представници „Института за Науку и Уметност“ из Београда, у сали за конференције хотела „Гранд“, потписали су ...
Четири од пет чланова комисије за одбрану мастер рада из педагогије на Филозофском факултету у Нишу, који је доспео у жижу јавности због тврдњи да је плагиран, спустила су слушалицу новинарки Јужних ...
Просто је невероватно колико сличности постоји између страдања српског народа и страдања јерменског ...
У недељама пред почетак нове академске године, поново, по већ добро опробаном рецепту, настају ...
Према Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године, тежи се томе да 70 одсто уписаних ...
Образовање, као појам у најширем смислу свог значења, представља стварање, односно формирање ...

1javnidijalog

Информативни и интеграциони часопис "Споји!"

ОРНАС на Фејсбуку

Посете

52.3%United States 
38%Serbia 
4.7%China 
4.7%Lithuania 

Јуче: 1
Ове недеље: 3
Овог месеца: 12
Прошлог месеца: 18
Укупно: 2534