субота, 31 август 2013 02:00

Где су професори из афере „Индекс“: Напредовали, а продавали испите

Они на факултету предају, руководе финансијама, докторским и мастер студијама, а седморо њих, поред редовне професорске плате, сваког месеца од Министарства просвете прима од 29.000 до 48.000 динара на име пројекта.

Разлога за бригу немају, јер и поред тога што је председавајући судија Слађана Бојковић најавила да ће пресуду донети на лето, пародија од суђења наставила се истим темпом као и раније. Септембарским рочиштима само се продужава агонија, па се уместо саслушања оптуженог Предрага Стојановића, декана Правног факултета у Крагујевцу, 4.септембра у суд доводе лекари који су га прогласили способним за сведочење.

Награде и за плагијаторе

Ванредног професора Емилију Станковић је комисија предложила за редовног професора, међутим постојала је основана сумња да је плагирала научне радове. Ипак, нису је мимоишле друге награде. Данас је координаторка за Темпус програм, а од Министарства просвете месечно добија 37.000 динара.

Осим Стојановића, који је унапређен у декана. Неки су од оптужнице до данас успели да нанижу једну, а неки и више функција. Тако је, рецимо, Ненад Ђурђевић, професор облигационог и црквеног права који је оптужен за примање мита, у међувремену постављен на пет места – руководиоца докторских студија, шефа Катедре за грађанско право, главног уредника онлајн часописа “Гласник права”, уредника сајта Факултета и председника Комисије за друштвено-хуманистичке науке на Универзитету. Такође, поред редовне професорске плате, Ђурђевић сваког месеца од Министарства просвете прима 44.000 динара за пројекат, односно обавезу да објави један научни чланак годишње. Професор Божин Влашковић, који се терети за корупцију и продају испита по цени од 700 евра, данас одлучује о факултетским парама као продекан за финансије, а сваког месеца од Министарства просвете на име пројекта прима 29.000 динара.

Други “индексовци” углавном се могу похвалити са “свега” једном до две функције приде. Оптужена професорка Милена Петровић руководилац је мастер студија на Факултету и члан управног одбора Seelsa . Њен колега “индексовац”, професор Срђан Ђорђевић, кога оптужница терети да је инспектору Спасићу продао два испита за 1.400 евра, успео је да напредује из звања доцента у звање ванредног професора, а од Министарства просвете прима 31.600 динара месечно.
Извор: Блиц

Последњи пут измењено среда, 28 јануар 2015 23:19
Просто је невероватно колико сличности постоји између страдања српског народа и страдања јерменског ...
У недељама пред почетак нове академске године, поново, по већ добро опробаном рецепту, настају ...
Према Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године, тежи се томе да 70 одсто уписаних ...
Образовање, као појам у најширем смислу свог значења, представља стварање, односно формирање ...

1javnidijalog

Информативни и интеграциони часопис "Споји!"

ОРНАС на Фејсбуку

Посете

71.4%Serbia 
14.2%United States 
9.5%Russian Federation 
4.7%United Kingdom 

Прошле недеље: 2
Овог месеца: 12
Прошлог месеца: 10
Укупно: 2372