уторак, 27 јануар 2015 01:00

Реч – две о нама

Због стања у школским и високошколским установама које су погођене катастрофалним реформама, група студената и ученика, са неколико факултета и средњих школа у Нишу, одлучила је да на првој оснивачкој скупштини, на Илиндан (2. 8. 2012. године), оснује Студентско-ученичко удружење „ОРНАС“.

Потреба за оснивањем овакве организације, дошла је и због чињенице да су студенске организације, као и њихови лидери, постали главни заговорници погубних и штетних идеја, које се залажу за доследно спровођење „болоње“ и осталих „реформи“ образовног система. Студентски и ученички парламент само формално обавља свој посао, посвећујући се мање битним стварима, а не подизањем квалитета образовања. На нашу несрећу, због оваквог погубног деловања студенских и ученичких лидера, синдикална моћ омладинских организација готово и да се не осећа.

Професорско звање такође је у кризи – постало је обична социјална категорија. Углед професора у сталном је опадању. Томе су, истини за вољу, допринели и одређени професори, недостојни овог високог звања. „Реформа“ их је претворила у просте сервисере који се више не питају ни за шта, већ само „одрађују“ посао, без озбиљнијег приступа и утицаја на квалитативну промену младог човека. Струка више не утиче на образовање, које се сада налази у рукама корумпираних политичара и странаца.

Због оваквог забрињавајућег стања међу младим људима, међу студентским организацијама и међу професорима, Студентско-ученичка организација „ОРНАС“ деловаће на читавом нишком Универзитету, не стављајући приоритет ни на једнoм факултету. Данас су проблеми свих студената готово исти, па ће, сходно томе, наше деловање бити усмерено ка свим факултетима. Један од циљева ОРНАС-а јесте, свакако, и органски раст удружења, па позивамо и колеге са универзитета из других градова да се придруже нашој борби. Сматрамо да само заједничким снагама, уједињени око једне идеје, можемо успети да решимо проблеме које уништавају како факултете, тако професоре и студенте.

Последњи пут измењено уторак, 27 јануар 2015 21:19
Више из ове категорије « Програм Смернице ОРНАС-а »
Поштоване делегације и чланице УНЕСКО, Обраћамо вам се у име групе српских студената, а поводом разматрања о пријему самопроглашеног Косова* у чланство међународне организације за образовање, науку ...
Студентско - ученичко удружење „ОРНАС", прикључује се акцији коју је до данас подржало преко хиљаду студената. Позививамо студенте са Универзитета у Нишу да се прикључе акцији.
У току данашњег дана представници студентско - ученичког удружења „ОРНАС“ из Ниша и представници „Института за Науку и Уметност“ из Београда, у сали за конференције хотела „Гранд“, потписали су ...
Четири од пет чланова комисије за одбрану мастер рада из педагогије на Филозофском факултету у Нишу, који је доспео у жижу јавности због тврдњи да је плагиран, спустила су слушалицу новинарки Јужних ...
Просто је невероватно колико сличности постоји између страдања српског народа и страдања јерменског ...
У недељама пред почетак нове академске године, поново, по већ добро опробаном рецепту, настају ...
Према Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године, тежи се томе да 70 одсто уписаних ...
Образовање, као појам у најширем смислу свог значења, представља стварање, односно формирање ...

1javnidijalog

Информативни и интеграциони часопис "Споји!"

ОРНАС на Фејсбуку

Посете

58.3%Serbia 
25%United States 
8.3%Russian Federation 
4.1%Bosnia And Herzegovina 
4.1%China 

Јуче: 1
Ове недеље: 3
Прошле недеље: 3
Овог месеца: 7
Прошлог месеца: 10
Укупно: 2511