Просто је невероватно колико сличности постоји између страдања српског народа и страдања јерменског народа. Јерменија је прва држава која је признала Хришћанство званичном религијом 301. године тј. Јермени су први покрштен народ. Њихова историја је започела још пре 7000 година. Имали су државност још пре нове ере а такође и развијену писменост. Живели су у регији Јерменске висоравни, тачније у регији Мелитена (данашња Источна Анадолија).

среда, 28 јануар 2015 01:00

Пропаст академског духа

У недељама пред почетак нове академске године, поново, по већ добро опробаном рецепту, настају тензије између студената и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Медији непрестано извештавају о овим „сукобима“. Стиче се утисак да је у питању велика и значајна борба између студената који траже своја основна права и Министарства просвете које их угњетава у тоталитаристичком маниру. На крају борбе, студенти својом револуцијом успевају да „победе“ Министарство, на свеопшту радост студената широм Србије.

Према Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године, тежи се томе да 70 одсто уписаних студената завршава високо образовање (струковне или основне академске студије) у року или са једном годином кашњења тако да учешће високо образованих у посматраној генерацији, од 2020. године износи најмање 35, а највероватније 38,5 процената.

среда, 28 јануар 2015 01:00

Размишљања о образовању

Образовање, као појам у најширем смислу свог значења, представља стварање, односно формирање личности. Човек, на почетку само биолошка јединка вођена нагонима, се образује и васпитава, стасајући у Личност, или пак не пролази кроз ове фазе узрастања и постаје нечовек. У овом излагању задржаћемо се понајвише на институционалне облике образовања те видети шта нам они доносе, а шта би требало да донесу.

СтартПретходна12СледећаКрај
Поштоване делегације и чланице УНЕСКО, Обраћамо вам се у име групе српских студената, а поводом разматрања о пријему самопроглашеног Косова* у чланство међународне организације за образовање, науку ...
Студентско - ученичко удружење „ОРНАС", прикључује се акцији коју је до данас подржало преко хиљаду студената. Позививамо студенте са Универзитета у Нишу да се прикључе акцији.
У току данашњег дана представници студентско - ученичког удружења „ОРНАС“ из Ниша и представници „Института за Науку и Уметност“ из Београда, у сали за конференције хотела „Гранд“, потписали су ...
Четири од пет чланова комисије за одбрану мастер рада из педагогије на Филозофском факултету у Нишу, који је доспео у жижу јавности због тврдњи да је плагиран, спустила су слушалицу новинарки Јужних ...

1javnidijalog

Информативни и интеграциони часопис "Споји!"

ОРНАС на Фејсбуку

Посете

58.3%Serbia 
25%United States 
8.3%Russian Federation 
4.1%China 
4.1%Bosnia And Herzegovina 

Данас: 1
Јуче: 1
Ове недеље: 4
Прошле недеље: 3
Овог месеца: 7
Прошлог месеца: 10
Укупно: 2511