петак, 24 април 2015 02:00

Србијо, угледај се на Јерменију!

Просто је невероватно колико сличности постоји између страдања српског народа и страдања јерменског народа. Јерменија је прва држава која је признала Хришћанство званичном религијом 301. године тј. Јермени су први покрштен народ. Њихова историја је започела још пре 7000 година. Имали су државност још пре нове ере а такође и развијену писменост. Живели су у регији Јерменске висоравни, тачније у регији Мелитена (данашња Источна Анадолија).

Највећу моћ јерменска држава достиже за време владавине Тиграна Великог у првом веку пре нове ере. Тада Јерменија почиње да проширује своје границе и накратко постаје царевина. У 11 веку већ почињу проблеми за Јермене, доласком Селџука у Малу Азију.

Након тога крећу велика страдања јерменског народа која су кулминирала страдањем за време Првог светског рата између 1915. и 1923. године. По оној старој пословици да је рањени лав најопаснији, империја која је била на самрти, кренула је да уништи jерменски народ, којег је сматрала руском петом колоном.

У незабележеним страдањима, на различите начине, највише принудним терањем на пешачење према пустињским крајевима Сирије и Месопотамије, где је на стотине хиљада Јермена од глади и жећи у најстрашнијим мукама страдало. Број људи који је страдао у ових осам година, никад није тачно утврђен, али се сматра да их је било око милион и по.

Данас је тачно сто година од овог великог злочина. Јермени у дијаспори а и у својој земљи која сада броји око три милиона становника обележавају овај дан у знак сећања на своје невино страдале претке, непрестано тражећи од Турске да призна геноцид, пошто га она никад није признала. Ово питање, невероватном упорношћу јерменског народа почиње поново да заокупља европску пажњу због могућег почетка преговора са Турском о уласку у Европску унију.

 

Обележавајући данашњи дан са мојим колегама Јерменима, са којима студирам у Русији, нисам могао а да се не запитам, шта је са нама, и зашто се ми не угледамо на Јермене?

Шта је са нашим прецима који су доживљавали исту судбину, прво од Аустро-Угара потом од нациста и Усташа (логори Јасеновац, Стара Градишка, први и једини дечији логор на свету Јастребарско, Паг и десетине других) у којима су страдали стотине хиљада Срба?

Данашња хрватска држава, као и турска држава негирају почињени геноцид. Разлика је само у томе што јерменски народ спреман на помирење и на сарадњу са турским народом, само у случају ако Турци признају геноцид. Ту нема никаквог компромиса, нити заобилазних путева до којих може доћи до помирења. Јерменски народ зна колику су жртву њихови преци поднели и ни на који начин, не желе да их осрамоте. Такав став код других народа изазива дубоко поштовање и показује да јерменски народ стоји чврсто на својим темељима, од који ни по коју цену не жели да се одрекне.

Ако већ не знамо сами како треба да се понаша одговорна држава према својим прецима, требамо да се угледамо на Јерменију, која својим понашањем, показала велику озбиљност. 

Немања Дојчиновић

Последњи пут измењено уторак, 12 мај 2015 02:40
Просто је невероватно колико сличности постоји између страдања српског народа и страдања јерменског ...
У недељама пред почетак нове академске године, поново, по већ добро опробаном рецепту, настају ...
Према Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године, тежи се томе да 70 одсто уписаних ...
Образовање, као појам у најширем смислу свог значења, представља стварање, односно формирање ...

1javnidijalog

Информативни и интеграциони часопис "Споји!"

ОРНАС на Фејсбуку

Посете

52.3%United States 
38%Serbia 
4.7%Lithuania 
4.7%China 

Јуче: 1
Ове недеље: 3
Овог месеца: 12
Прошлог месеца: 18
Укупно: 2534