понедељак, 23 јун 2014 02:00

Професор из афере „Индекс“ на челу Правног факултета

Ђурђевића је, крајем априла ове године, именовао Савет факултета који је претходно разрешио функције декана Предрагана Стојановића.

Стојановић, који је два пута биран за декана, у изјави Тањугу је рекао да је оставку на функцију декана поднео из здравствених разлога, што је, како је навео Савет факултета одмах прихватио и потом за декана именовао професора Ђурђевића.

- Када сам изабран за декана, и тада имао сам здравствених проблема, али је тада било важно организовати рад на факултету и прихватио сам ту функцију, пре свега да Правни факултет прође процедуру добијања акредитације, али моје здравље ми не дозвољава да се и даље бавим тим послом – рекао је Стојановић.

Он је навео и да је мандат новоизабраног вршиоца дужности декана шест месеци, те и да у том року треба организовати изборе за нову управу Правног факултета.

Професори Ђурђевић и Стојановић су међу 87 оптужених у афери „Индекс“, која после пет година суђења пред Вишим судом у Смедереву, и седам година од подизања оптужнице, још нема судски епилог.

Међу 87 оптужених да су примали мито за уписивање оцена без полагања испита и издавање лажних диплома, је укупно 23 професора, са правних факултета у Крагујевцу, Београду и Нишу.

Они се терете да су извршили укупно 159 кривичних дела, од којих су 114 за примање мита за уписивање оцене у индекс без полагања испита. Према наводима оптужнице, за уписивање оцене узимали су од 500 до 1.000 евра, док су лажне дипломе имале тарифу од 12.000 до 16.000 евра.

Афера „Индекс“ на Правном факултету у Крагујевцу откривена је 20. фебруара 2007. када је, због сумње да су продавали и куповали испите и дипломе, ухапшено 10 особа, међу којима осам професора. До краја марта те године, у притвору се нашло 15 тадашњих и два бивша предавача Правног факултета у Крагујевцу.

Међу првима који су ухапшени су тадашња помоћница министра просвете и професорка Правног факултета у Крагујевцу Емилија Станковић, тадашњи декан Свето Пурић и продекан Божин Влашковић.

Крајем марта 2007. године ухапшено је још пет професора, међу којима су двојица бивших – декан Правног факултета у Нишу Мирољуб Симић и професор Радомир Стојановић из Новог Сада, као и професори Правног факултета у Крагујевцу Радоје Брковић, Миодраг Мићовић, Слободан Сворцан.

Сви оптужени за корупцију на Правном факултету негирају кривицу.

Према подацима са сајта Правног факултета, од девет чланова Савета факултета, највишег органа управљања том установом, из редова профосора су и Емилија Станковић, Свето Пурић, Божин Влашковић и Миодраг Мићовић, сви оптужени у афери „Индекс“.

Извор: Блиц

Просто је невероватно колико сличности постоји између страдања српског народа и страдања јерменског ...
У недељама пред почетак нове академске године, поново, по већ добро опробаном рецепту, настају ...
Према Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године, тежи се томе да 70 одсто уписаних ...
Образовање, као појам у најширем смислу свог значења, представља стварање, односно формирање ...

1javnidijalog

Информативни и интеграциони часопис "Споји!"

ОРНАС на Фејсбуку

Посете

58.3%Serbia 
25%United States 
8.3%Russian Federation 
4.1%China 
4.1%Bosnia And Herzegovina 

Јуче: 1
Ове недеље: 3
Прошле недеље: 3
Овог месеца: 7
Прошлог месеца: 10
Укупно: 2511